Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na całym świecie. Jej smak oczarował podniebienia wielu osób, a dodające energii właściwości często sprawiają, że dzień staje się lepszy. Sposobów przygotowania kawy jest mnóstwo, jednak coraz bardziej popularne staje się mieszanie jej z mlekiem w różnych proporcjach — latte, cappuccino, marochino. Jak spienić mleko do kawy w domowych warunkach? Sprawdź najlepsze sposoby i nadaj swojej kawie niepowtarzalnego smaku.
Spieniacz w ekspresie do kawy
Najprostsze zadanie mają posiadacze ekspresów z wbudowaną dyszą parową. Jest to urządzenie przeznaczone właśnie do tworzenia gęstej i kremowej pianki z mleka, która doskonale nadaje się do przygotowania cappuccino, latte czy macchiato.
Warto wiedzieć, że aby uzyskać najlepszą piankę, trzeba wlać zimne mleko do pojemnika i zostawić w nim nieco miejsca. Następnie włożyć dyszę w taki sposób, aby jej koniec znajdował się tuż pod powierzchnią mleka. Po uruchomieniu programu spieniania należy wykonywać dzbankiem delikatne, koliste ruchy. Pod koniec trzeba włożyć dyszę głębiej, aby sięgnąć do wszystkich warstw mleka.
Elektryczny spieniacz do mleka
Jeśli preferujesz alternatywne metody przygotowywania kawy, to niezwykle przydatnymi urządzeniami są spieniacze do mleka. Tego rodzaju akcesoria w kilka chwil podgrzewają mleko i zamieniają je w gęstą piankę. Obsługa spieniacza jest niezwykle prosta, a cały proces przygotowania nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy wlać mleko do środka, wcisnąć przycisk, a urządzenie wykona całą pracę w mgnieniu oka.
Warte uwagi są spieniacze do mleka z funkcją spieniania na zimno. Są one niezwykle wygodne zwłaszcza podczas letnich miesięcy, kiedy jednym z najlepszych napojów jest kawa mrożona. Trzeba zaznaczyć, że wysokiej jakości spieniacz do mleka stworzy kremową piankę także z różnego rodzaju napojów roślinnych.
Tłokowy spieniacz do mleka
Jest to zdecydowanie najtańsze i najprostsze w obsłudze urządzenie do spieniania mleka. Nie wykorzystują energii elektrycznej, więc można je bez problemu myć w zmywarce. Umożliwiają szybkie podgrzewanie mleka do odpowiedniej temperatury. Samo ubijanie wykonuje się manualnie za pomocą specjalnego tłoka. Porusza się nim dynamicznie aż do momentu uzyskania aksamitnej pianki. Cały proces nie powinien zająć więcej niż pół minuty.
Mikser lub trzepaczka
Jeśli nie masz specjalnego urządzenia do spieniania mleka, możesz wykorzystać domowe sprzęty kuchenne. Jednym z nich jest mikser z końcówkami do ubijania. Warto jednak pamiętać, aby na początku trochę podgrzać mleko. Do przygotowanego płynu trzeba włożyć końcówki w taki sposób, aby prawie dotykały dna, a następnie spieniać, stopniowo przesuwając mikser w kierunku powierzchni. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie specjalnego dzbanka do spieniania mleka. Tego typu akcesoria znajdziesz w sklepie Cafe Silesia.
Równie skutecznym, choć nieco bardziej wymagającym sposobem, jest użycie klasycznej trzepaczki. W tym przypadku również należy pamiętać o wcześniejszym podgrzaniu mleka. Cały proces może zająć nieco więcej czasu, ale uzyskana pianka będzie tak samo kremowa i apetyczna, jak przy użyciu specjalistycznych sprzętów.